Banja Dvorovi

Banja Dvorovi (kliknite na naziv da vidite zvaničnu prezentaciju Banje), Bijeljina je smještena u SI dijelu Republike Srpske. Dubina izvora je na 1435 m.. Banja "Dvorovi" je formirana poslije otkrića termalne vode bušenjem za potrebe istraživanja nafte 1957. godine u Semberiji.

Rezultatima testiranja bušotina su potvrđene hipoteze o velikom hidrogeotermalnom resursu na kome banja može planirati svoj intenzivan razvoj. Prvu hemijsku analizu vode uradila je hemijska laboratorija Balneoklimatološkog instituta u Beogradu 1959. godine, potom i Institut za Hidrogeologiju Sarajevo, 1986. godine. Po svojim osobinama voda je oligomineralna, a temperatura termalne vode na površini terena na koji ističe iznosi 75°S. Ljekovita voda banje “Dvorovi” se koristi u vidu kupanja u kadama i bazenima (hidroterapija), u vidu pijenja, zatim u vidu inhalacija i podvodne tuš masaže. Osim oligomineralne vode u banji se koriste i sve ostale fizikalne terapije/procedure koje se danas primjenjuju uključujući i akupunkturu.

Banja Dvorovi nalazi se na putnom pravcu Bijeljina - Rača. Nastala na mjestu gdje se nalaze izvori termomineralne vode koja liječi različite bolesti: svi oblici reumatskih oboljenja, ginekološke bolesti, dijabetis, sprovodi se rehabilitacija postreumatskih oboljenja, neke vrste kožnih bolesti.

Izgrađen je hotel "Sveti Stefan" ***, koji ima 42 dvokrevetne i trokrevetne sobe i 2 apartmana. Hotel posjeduje kongresnu salu, a u sklopu banjskog kompleksa nalazi se restoran "Izvor" kapaciteta 400 mjesta.

U medicinskom bloku hotela uz savremenu opremu i vrhunske stručnjake vrši se fizikalna terapija.

U sklopu banje gostima su dostupni sportski tereni za tenis, rukomet, odbojku, košarku i bazeni: 1 olimpiski, 2 manja i 2 dječija bazena sa vodom različite temperature jer se bazeni pune termalnom vodom (temperature 75 stepeni koja se hladi do željnog nivoa).

LJEKOVITOST MINERALNE VODE

Voda je natrijum-kalcijumsko hidro-karbonatno-hloridna. Analizom je utvrđeno da njeno korišćenje daje veoma dobre rezultate u liječenju hroničnih reumatskih oboljenja, lakših oblika dijabetesa, hroničnog gastritisa, posttraumatskih povreda ekstremiteta i nekih oblika ekcema, hroničnih ginekoloških bolesti, lumbaga, spondiloze, splonditisa i lumboistijalgije.

Gostima se preporučuje upotreba termomineralne ljekovite vode u obliku kupki, koja efikasni liječi sljedeće:
-reumatska oboljenja u smirenoj kliničkoj i laboratorijskoj fazi
-degenerativna reumatska oboljenja
-stanja nakon povreda
-stanja nakon operativnih zahvata
-blaga kožna oboljenja
-oboljenja žnjeluca, žuči i žučnih puteva pijenjem vode...