Happy travel Bijeljina

logo

pozovite

Vikend u BečuImate nekoliko slobodnih dana i rado biste ih proveli sa dragom osobom ili prijateljima u nekoj atraktivnoj  evropskoj metropoli, onda je vikend u Beču prava priča za vasVeć godinama stanovnici Beča važe za najzadovoljnije i najsrećnije građane neke metropole. Vodimo vas u obilazak koji će vam otkriti zašto je to tako.

Da, tačno je da sve današnje metropole liče jedna na drugu. Globalizacija je učinila svoje i većinom trgova u ma kom evropskom gradu dominiraju isti sadržaji. McDonalds, Coca Cola, Starbucks, H&M i ostali brendovi nižu se jedan do drugog i zauvijek potiskuju tradicionalna obilježja nekog grada. Dok šetate ulicama imate utisak da koliko lica sretnete toliko različitih jezika ona govore. Ako ste nekad već bili u tom gradu budite sigurni da on danas više liči na bilo koji drugi nego na samog sebe iz vašeg sjećanja. Vikend u Beču će vam pokazati da to nije uvijek tako.

Prvi dan - valcer na bulevaru Ring

Kada bi kojim slučajem Mocart, Štraus ili naš Vuk Karadžić mogli danas da prošetaju ulicama Beča, vjerujem da bi sa sigurnošću prepoznali svaki njegov kvart ili kako Bečlije kažu bicirk. Skoro nigdje na svijetu nećete naći bolji primjer sklada starog i novog, tradicionalnog i modelrnog, globalnog i provinciijskog, kao što je slučaj u Beču. Autentičnost i duh starih vremena, uz savršenstvo modernog i kosmopolitskog osjeća se na svakom koraku.

Vikend u Beču

Vikend u Beču počnite bez žurbe. Većina radnji i kafana otvara se tek od 10h, a gužve u saobraćaju nikada nema, zahvaljujući javnom gradskom prevozu koji je doveden do savršenstva. Nemoguće je zalutati, dovoljno je da koristite mapu javnog prevoza.

Duž kružnog Ring bulevara nižu se prelijepe zgrade OpereParlamentaTrga Marije Terezije, koji okružuju impozantne zgrade Muzeja istorije umjetnosti i Prirodnjačkog muzeja, zatim zgrade Burgteatra, gradske vijećnice... Svaka od njih oduzima dah i zaslužuje po jednu cijelu priču za sebe. Unutar ovog prstena nalazi se Albertina, galerija koja se ne smije zaobići, a u kojoj se, između ostalih, nalaze djela čuvenih umjetnika.

Vikend u Beču

Pored svih znamenitosti, u centralnom dijelu grada po svojoj ljepoti, veličini i monumentalnosti ističe se katedrala Stephansdom. Ova zgrada je dugo bila najviša u Evropi, a u cijelom južnom dijelu grada zabranjeno je građenje visokih zgrada, kako bi tornjevi Stephansdom-a ostali dominantni. Možete posjetiti njenu unutrašnjost, tornjeve ili katakombe koje se nalaze ispod katedrale. Za one koji vole visinu, zanimljiva avantura može biti uspon na juzni toranj, gdje vas na visinu od preko 100m vode uske spiralne kamene stepenice.

katedrala Stephansdom vikend u Beču

Šetnja bečkim Hofburgom  danas izgleda kao šetnja kroz vrijeme, sa autentičnim kočijama i kostimiranim kočijašima koje možete iznajmiti za još autentičniji doživljaj. Preko 600 godina Hofburg je bio rezidencija austrijskih suverena i kroz vijekove je postao jedan od najznačajnijih centara evropske istorije. Hofburg je mjesto koje obavezno mora da posjeti svaki turista u Beču.

Drugi dan - očaravajući Šenbrun

Ukoliko uspijete sve gore navedeno da obiđete prvog dana, cijeli drugi dan slobodno ostavite za jedan od najbitnijih spomenika kulture Beča i cijele Austrije - Šenbrun. Osim palate i prelijepog vrta, u sastavu Šenbruna nalazi se i najstariji zoo vrt na svijetu, Tiergarten iz 1752. godine, kao i Oranžerija, Palm Haus - staklena bašta sa tropskim biljkama, Pustinjska bašta, Lavirint, Muzej kočija, a posebno se svojim položajem i ljepotom ističe Glorijeta, na vrhu brda iznad palate, odakle se pruža nesvakidašnji pogled na dvorski kompleks i cijeli Beč.

Vikend u Beču

Ukoliko vam nakon prelijepog Šenbruna ostane energije i vremena, uveče možete popiti espreso u nekoj autentičnoj bečkoj kafani uz saher tortu i još jednom baciti pogled na grad noću i njegove dekorativno osvijetljene fasade.

Inače, hoteli i restorani u Beču su tipicno njemački, čisti, uredni  i odišu skoro porodičnom atmosferom. Na svakom koraku mirišu jabuke i cimet, a iz izloga mame kolačići umotani zlatnim folijama. U zimskim mjesecima ćete i na ulici osjetiti aromu punča ili kuvanog vina sa cimetom, dok krupne pahulje snijega padaju po okićenim kućicama božićnih prodavaca ukrasa i slatkiša. Trenutak postaje savršen kada pored vas prođe kočija uz lagani korak gizdavih konja, a na uglu vas dočeka kostimirani Mocart koji svira Malu noćnu muziku.

Treći dan - zabava, šoping i uživanje

Trećeg dana obavezno svratite u zabavni park Prater, posjetite toranj Donauturm sa restoranom-vidikovcem na visini od 160 m ili obiđete baroknu palatu Belvedere, a ako vam ostane još malo vremena, obavezno ga iskoristite za šoping, bečke šnicle, bečke kobasice, saher tortu, Mocart kugle...

Vikend u Beču

Ukoliko ostajete duže od tri dana i želite da se osjetite kao pravi Bečlija, moraćete da se provozate iznajmljenim biciklom po gradu ili da probate njihov omiljeni način opuštanja - leškarenje na travi na suncu u nekom od mnogobrojnih lijepo uređenih parkova.

Beč će se usaditi i u vaša srca, a kući ćete se vratiti sa bezbroj fotografija i puno utisaka, od kojih je najjači - da je ostalo još mnogo toga što treba vidjeti u ovom bogatom i šarmantnom gradu. Mnogo je razloga da se posjeti Beč, a čini se, još više da se u njega vrati!

Ostali tekstovi->

Vikend u Beču - galerija->

Kontakt:

Radno vrijeme agencije:
pon - pet: 08-20h
subota: 09-15h