Happy travel Bijeljina

logo

grcka first minute mali

pozovite

moskvaNa samu pomisao o Rusiji pomislih na jednu veliku silu, Tolstoja, hladnoću, lijepe žene sa instagrama, pregršt očekivanja i naravno visoke cijene. Prvi susret sa najvećim gradom Ruske federacije je prevazišao sva očekivanja, bilo je toplo i ne tako skupo :) Ljubav na prvi pogled, a pogled nema kraja...Sve rijeci nisu dovoljne da opisu ovu carsku prestonicu i njenu ljepotu. Predstavljam Vam 10 stvari koje ne smijete propustiti ako odaberete MOSKVU za svoj city break.

 

  1. CRVENI TRG I HRAM SV. VASILIJA BLAŽENOG

Nalazi se u samom centru grada. Predstavlja srce grada i polaznu tačku za ostale atrakcije.Sam trg ste vidjeli vjerovatno bezbroj puta.“Krasnya ploshad” je uvijek prepun ljudi.

moskva1

moskva2

Jedna od najlepših crkava na svijetu. Karakteristična po svojim šarama, i mjesto gdje se napravi najviše fotografija :)

  1. KREMLJ

Reč "Kremlin" takođe se uklapa u ovaj zaštitni koncept, jer to znači "tvrđava unutar grada".

Unutar Kremlja nalaze se brojne istorijske crkve,4 palate,tvrdjava koja je opasana zidom i kremaljskim kuglama. Takođe interesantna činjenica je da je upravo ovde predsednička rezidencija Putina, pa se mnogi nadaju da bi ga ovde mogli i sresti. Da li ste znali da u Rusiji Kremlj nazivaju osmim čudom sveta?

moskva

  1. LJENJINOV MAUZOLEJ

Vladimir Lenjin je bio jedan od lidera socijalističke Rusije tokom 1920-ih godina.

Neka Vas ne obeshrabri veliki red koji se uvijek proteže za ulazak. Unutar mauzoleja je zabranjeno fotografisanje. U vrlo mračnom prostoru, otpornom čak i na metke nalazi se kripta sa ostacima čovjeka koji je promijenio komunistički svijet.

moskva3

  1. BOLJŠOJ TEATAR

Čuveni Ruski teatar poznat po operskim i baletskim performansima. Iako nisam ljubitelj baleta svakako vrijedi obići i prilikom kupovine karata unaprijed tražiti „titl“ na Engleskom :)

  1. CRKVA HRISTA SPASITELJA

Iako se u Kremlju i generalno Moskvi može vidjeti dosta pravoslavnih crkvi, izdvojila bih elegantnu crkvu Hrista Spasitelja koja se nalazi na obali rijeke Moskve koja je u vrijeme carske Rusije bila glavna crkva Moskovske patrijaršije .

moskva4

  1. VRAPČEVO BRDO I ČUVENE STALJINKE

Sa početka rekoh ljubav na prvi pogled. Upravo ovdje kada se popnete na brdo ugledate svo prostranstvo grada, a i razumjećete na šta sam na početku mislila. Pogled koji nema kraj. U blizini se nalazi i jedna od čuvenih 7 „STALJINKI“, zgrade koji možete vidjeti upravo sa ovog brda. Izuzetno su velike i mnogo legendi se vezuje za njih, a ona koja je meni posebno interesanta kaže da ukoliko bi prošli kroz sve prostorije jedne zgrade trebalo bi Vam pola života da je obiđete, kažu da ima preko 30.000 kilometara hodnika i preko 5000 soba.

 

  1. MOSKOVSKI METRO

Moskovski metro je jedan od najlepših na svetu. Veoma dobro je povezan, i prilično brzo stignete na bilo koji lokalitet. Stanice poput Mayakovskaya, Ploshad Revolutsii, Kievskaya, Kropotkinskaya, Kurskaya, Komsomolskaya svakako obiđite. Na svakih 90 sekundi prolazi metro.

moskva5

  1. ISMAILOVSKI KREMLJ

Ismailovski Kremlj se nalazi odmah uz kompleks Wega hotela gde smo bili i smešteni.Ova šarena tvrđava samo po imenu podseća na Moskovski originalni Kremlj. Unutra ima pijaca sa vrlo povoljnim cenama suvenira, bezbroj babuški i magneta., Muzej votke, krastavca, zabavni park...

 

  1. GUM – ŠOPING CENTAR

Tržni centar sa vodećim svjetskim brendovima, sa možda i višim cijenama nego u Evropi. Nalazi se u samom centru grada na Crvenom trgu. Jedan od najljepsih sladoleda u Moskvi možete upravo ovdje pojesti po vrlo povoljnoj cijeni i ne brinite, videćete gdje je red.

moskva6

 

  1. KRSTARENJE MOSKVOM, GASTRONOMIJA, PARKOVI I MOSKVA SA VISINE

S obzirom da ne mogu da se odlučim kako da skratim ovu listu, a toliko toga treba vidjeti pod ovu tačku 10 izdvojiću krstarenje Moskvom jer pogled sa rijeke, pogotovo u večernjim satima, vrlo je lijep, a vožnja luksuznim brodom Radisson Blue upotpunjuje ugođaj. Probajte tradicionalno rusko jelo Boršč, Alenka čokoladu, Pelmeni,... U većini restorana klavijaturisti sviraju tradicionalne ruske pjesme. Uživajte u Kalinki i Podmoskovskim večerima. Moskovski parkovi su priča za sebe. Izdvojiću novi Zaryadye Park, koji se ističe turističkim mostom sa odličnim pogledom na grad. Blizu je Crvenog trga i odlicno je mjesto za predah. Takođe, u samom centru ima nekoliko divnih bašta za odmor. Moskva ima novi dio grada koji je moderne gradnje i ističe se poslovni centar MOSCOW CITY koji na 58-om spratu ima restoran sa kojeg se pruža fenomenalan pogled na grad.

U sukobu tradicije i modernizacije, Moskva se ističe otmeno u svojoj ponudi. Bilo da ste zaljubljenik u muzeje i galerije, parkove, religiju....Moskva je vrlo jednostavan grad, sa širokim ulicama i bulevarima i takvog ga je lako voleti.

Sofija

 

Kontakt:

Radno vrijeme agencije:
pon - pet: 08-20h
subota: 09-15h

 Meše Selimovića 23 A, Bijeljina, BiH
telefon +387 55 227 310   ili   227 311
mobilni viber whatsapp +387 66 187 279
mail  info@happytravelbn.com

logo5

blog